חדר המלח

מהו חדר מלח ואיך הוא עובד?

חדר מלח בנוי מבלוקים של מלח שנחצבו ממכרות המלח באוקראינה, בעומק של כ-300 מטר מתחת לאדמה, אשר גילם משוערך במיליוני שנים. המלח האפור שנכרה ממעמקי האדמה מצטיין באיכות האנטיספטית (מחטאת) שלו, והוא עשיר במינרלים החיוניים לגופנו.
במגע עם האוויר, משתחררים חלקיקי מלח הנספגים ומטהרים את דרכי הנשימה וכן רמות גבוהות של יונים שליליים, אשר בניגוד לשמם, דווקא תורמים לאיכות חיינו ולבריאותנו.

בעוד שהאוויר אותו אנו נושמים מדי יום רווי ביונים חיוביים כתוצאה מזיהום אוויר, קרינה סלולרית, אלקטרו-מגנטית ועוד, יונים שליליים נמצאים בשפע בטבע, בקרבת נחלים וביערות וכן במערות המלח העתיקות.


מחקרים עכשוויים רבים תומכים בנשימה של אוויר רווי ביונים שליליים, לטיפול בקשת רחבה של תופעות: מבעיות בדרכי הנשימה כגון אסטמה, ברונכיטיס ונחירות; דרך הפרעות קשב אצל ילדים; תסמינים של סטרס אצל מבוגרים; ועד בעיות עור שונות: פסוריאזיס, אלרגיות וכדומה.
כמו כן הטיפול מומלץ במיוחד לאנשים השוהים שעות ארוכות בקרבת מחשבים, ולמעשנים.

מחקרים עכשוויים רבים תומכים בנשימה של אוויר רווי ביונים שליליים, לטיפול בקשת רחבה של תופעות: מבעיות בדרכי הנשימה כגון אסטמה, ברונכיטיס ונחירות; דרך הפרעות קשב אצל ילדים; תסמינים של סטרס אצל מבוגרים; ועד בעיות עור שונות: פסוריאזיס, אלרגיות וכדומה.
כמו כן הטיפול מומלץ במיוחד לאנשים השוהים שעות ארוכות בקרבת מחשבים, ולמעשנים.

למעשה ניתן לסכם בכך שהמערכת החיסונית כולה מתחזקת כתוצאה משאיפה של האוויר בחדר מלח, ורוב האנשים יכולים להיתרם משהייה בחדר מלח.

 

מה היא סאונת מלח ומה יתרונותיה?

סאונת מלח משלבת את היתרונות של חדר מלח עם יתרונותיה המוכחים של סאונה פינית יבשה (ללא אדים). החום שבסאונה (שמגיע עד ל-65 מעלות) גורם להאצה של פליטת חלקיקי המלח ושל שחרור היונים השליליים לאוויר, וכמו כן מעלה את חום הגוף.

בדיוק כמו כשהגוף מעלה חום כדי להתמודד עם מחלה, התוצאה היא שוירוסים, דלקות ואלרגיות למיניהן, מחוסלים במהירות. היונים השליליים וחלקיקי המלח נשאפים לריאות ולדרכי הנשימה שמתרחבות אף הן הודות לחום, ופועלים את פעולתם המיטיבה על תופעות כגון ליחה, סינוסים מודלקים ועוד.

ישיבה בסאונת מלח יבשה מספקת את כל היתרונות שבחדר מלח, אך במחצית הזמן, ומתווספת לה תחושת ההירגעות המושגת כתוצאה משהייה בסאונה יבשה.

יש לציין כי השהייה בסאונת מלח מוגבלת ל-15 דקות מקסימום ואינה מומלצת לנשים בהריון.

ומה לגבי טיפולים המתבצעים בחדר מלח?

היתרון שבקבלת טיפול או עיסוי המתבצע בחדר מלח, טמון בעובדה שהמטופל נהנה מהאפקט המרגיע שיש לטיפול על הגוף והנפש, משחרר את מוחו ממחשבות טורדניות ונכנס לשלווה מדיטטיבית. הנשימה מעמיקה ומתארכת והגוף כולו נכנס למצב רגוע, המאפשר לתהליך הניקוי והריפוי של הגוף על ידי המלח, להתעצם. כך, בשילוב עם האפקט המשחרר והמרגיע של טיפול מיומן, המטופל זוכה ליהנות מהטוב שבכל העולמות.

איך הומצאו חדרי המלח?

טיפול הכרוך בשאיפת אדי מלח אינו חדש. כבר בימים עברו המליצו רופאים לאלו הסובלים מבעיות בדרכי הנשימה ומבעיות עור שונות, לשהות בבתי הבראה ששכנו על חוף הים, כדי ליהנות מהיתרונות שבאקלים רווי מלח. אפילו היפוקרטס, אבי הרפואה המערבית, עמד על תכונותיו המבריאות של המלח ועשה בו שימוש נרחב.

אולם היות ולא כולנו יכולים לחיות על שפת הים, ומכיוון שריכוז המלח באוויר הים אינו מספיק לשם טיפול בבעיות רפואיות אקוטיות, הומצאו חדרי המלח המודרניים.

ראשיתם בגילוי שנוכח בו מנהל בית חולים בקייב שבאוקראינה, בתקופת מלחמת העולם השנייה. במהלך הפצצות של הגרמנים, החליט להחביא את החולים שלו במחצבת מלח גדולה שהייתה סמוכה לבית החולים. לאחר שלושה ימים הבחין כי חל שיפור ניכר במצבם ברופאי של חוליו, וכך החל לחקור ועמד על סגולותיו המרפאות של המלח. מכאן נסללה הדרך להקמת בתי מרפא הממוקמים במכרות מלח באוקראינה ומשם באירופה כולה.

האפקטיביות הרבה גרמה לכך שבשלושת העשורים האחרונים החלו להיבנות חדרי מלח בכל רחבי העולם.